Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2006 11:47 - Тенденции на развитието на аквариумния дизаин
Автор: zooamigo Категория: Хоби   
Прочетен: 1443 Коментари: 1 Гласове:
0



Основи на аквариумния дизайн

 Насоки за развитие 2006

 Известно е, че при аквариумите тенденциите в дизайна са силно консервативни най-вече поради факта, че възпроизводството на живите растения и рибите е сравнително бавно, “съзряването” на аквариумите изискваше в отделните видове от 5 месеца до 3 – 4 години. Последните 15-20 години поради навлизането на изкуствени растения скоростта на този процес значително се подобри. Като се вземе и в предвид, че изкуствените растения не се променят – феновете на модерния дизайн получиха вузможност да се наслаждават на много нови подходи.

За настъпващия период е необходимо най-общо да запомним две основни неща – за цветовете - тих контраст, за грунтовете – едрина. Показаните в края на миналата година образци от типа Moon Light (лунна светлина) се характеризират с подбора на съобществото от риби така, че те са от жълто до бледо червено. Това са предимно циклиди от Северна Америка със средна големина и сравнително миролюбиво поведение, използваме и албино или лутино формите на някои видове. Тези риби не плуват хаотично, което от своя страна създава усещането за спокойствие и вътрешна завършеност на композицията. Растенията са изкуствени, компостирани в реда на лунни петна, преобладават цветове от по-тъмната гама на зеленото и кафявото. Поставянето на акценти не се препоръчва поради тенденциите за монотонност обхващащи цялата концепция на колекцията. Грунтовете са прецизни (най-добре подбирани ръчно), средно и по-големи, композирани в традициите на егалната привързаност. Акцентите и тук не са желателни, освен ако не са много внимателни и не по- високи от ј от височината на общия композиционен подход. Много модерни и открояващи се сред другите изискани грунтове са Blue Night (Синя нощ) и African Black Stone (Африкански черен камък ABS). Първият е с приглушено син цвят и заоблени водещи форми, дава на композицията усещането за топла лятна нощ с много звезди и ярка луна. ABS е с махагоново черен цвят, създава усещането за онази част от лунните нощи, в която светлината напира да пробие мрака и да се възцари новия ден.  

Като изключително постижение на дизайнерската мисъл можем да отбележим новия тип представяне на аква култури – Unreal aquarium (нереален аквариум UA). Това по същество е аквариум разделен, в зависимост от формата си, с непрозрачни за наблюдателя прегради от камък и водни растения, така че наблюдателя от различна гледна точка вижда практически “различни” аквариуми. Интересното е, че рибите преминават свободно от една част на UA в друга или с други думи виждаме нерпекъснато различни конфигурации. Визуалния ефект е интригуващ, даже когато знаете за принципите на UA предварително. Изключителен подход при аква стени и ротиращи аквариуми. Подхода се използва от умели дизайнери и за композирането на терариуми и терариумни групи. Освен другите чисто визуални предимства UA осигурява достатъчно място за укритие на редица риби и терариумни животни, което ги успокоява допълнително.

За Unreal aquarium ще публикуваме специална статия.

Chriss Alex

2006




Гласувай:
0



1. andreytcho - аз съм златната рибка
27.11.2006 15:56
:))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zooamigo
Категория: Хоби
Прочетен: 60339
Постинги: 8
Коментари: 7
Гласове: 26
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол