Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2010 12:42 - Защо папагалите кралско жако се социализират трудно
Автор: zooamigo Категория: Хоби   
Прочетен: 8597 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.04.2010 13:02


Здравейте,

Поради зачестилите въпроси, говорещи за очевидно незнание, решихме в телеграфен стил да ви запознаем с някои особености при отглеждането на най-желания домашен любимец - Кралското Жако !

Първото, което трябва да знаете е : Папагалите са два вида - хванати в природата и развъдени в неволя.Трябва да знаете също, че няма кой знае каква разлика!


Има само една малка част, които са развъдени в неволя и то с помощта на инкубатор, хранени са от първия ден "от ръка" и са обгрижвани докато проядат сами, та тези птици са значително по-кротки! Тук е мястото да кажем, че поради стеснената генетична ниша и недостиг в храната на редица вещества и/или съотношения на вещества, тези папагали са по-податливи на болести, обикновенно са по-дребни с всяко следващо поколение и не са така интензивно оцветени както свободно родените! Те обаче имат предимството, че са по-кротки, по-лесно се чифтосват и дават поколение! (правилото е - ако родителите са от инкубатор не мътят сами).
 
Другите, хванати в природата са по-диви, изискват повече търпение при одомошняването, но са с ясно разпознаваеми характери, пол, предвидими като поведение. Те стават чудесни домашни любимци, ако преживеят кризисния период от 12-18 месеца!

Но хванати в Африка или развъдени някъде по света, папагалите Жако имат огромен проблем
- социализацията! На свобода тези птици прекарват повече от 2 години с ятото си след като са напуснали родителите си и в това ято се провежда социализацията. Тя е доста широко понятие и включва голям спектър дейности и правила - от това какво става за ядене, до това как да се ухажва бъдещия партньор. Значителна част заема и обучението за това кое е опасно и как да се избягва! Папагалите имат сравнително малко инстинктивни реакции (което говори за наличие на потенциал за интелигентност). Всичко останало усвояват от житейския си опит! 

Един от най-сложните проблеми е този с разнообразието на храната! В Африка ( в клетка) ги хранят предимно с царевица, в Европа - слънчоглед. Минават години да научите птицата да яде плодове, зеленчуци и др. такива! Не че не и давате - тя просто не знае какво да прави и обикновено загива от липса на нещо...!

Птицата ви има доверие, но не разчита вашите сигнали за храната, опасността, спокойствието.

В Zooamigo сме решили този въпрос трайно. Папагалите, които отглеждаме, размножаваме и продаваме се социализират минимум 12 месеца. Имаме специални волиери, в които младите птици черпят от опита на няколко чифта възрастни Жака! Социализацията протича темпово и при нейното приключване птиците ловени на свобода, тези размножени в неволя без участие на хора и тези хранени на ръка, почти не се различават! 



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zooamigo
Категория: Хоби
Прочетен: 60399
Постинги: 8
Коментари: 7
Гласове: 26
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол